начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ОБЯВЕН Е КОНКУРС ЗА НОТАРИУСИ

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот genius75 » 04 Мар 2008, 14:24

Кво става с тия списъци?!?!?! Кога ще излезе окончателния...
Инфо....
genius75
Потребител

Мнениеот sgivanov » 04 Мар 2008, 16:00

окончателния списък ще публикуват на 14.03
sgivanov
Нов потребител

Мнениеот sgivanov » 04 Мар 2008, 16:02

аз съм нов в лекса и ... може да ви се стори глупав въпроса ми но.. защо толкова усърдно четете за тези земеделски земи?
sgivanov
Нов потребител

Мнениеот genius75 » 04 Мар 2008, 17:55

щото е гадна материя. На лесното всички сме силни :lol:
genius75
Потребител

Мнениеот ralitsa » 05 Мар 2008, 16:46

Много се извинявам, знаете ли случайно да има издадено помагало някакво с примерни казуси за въпросния изпит? :?: :?: :?:
I have learned, that if one advances confidently in the direction of his dreams, and endeavors to live the life he has imagined, he will meet with a success unexpected in common hours.
ralitsa
Потребител

Мнениеот jegosan » 06 Мар 2008, 09:12

Мисля, доколкото си спомням за предишния конкурс беше организиран някакъв курс от лекции, но не съм сигурен. Доколкото се сещам са им били раздадени някакви помагала на участниците, но до тук....
Единствено може да помолим, ако горепосоченото е вярно, и има участник в тези лекции, който е спечелил предишния конкурс/ за участващ в настоящия конкурс твърде много се съмнявам да сподели тази информация с нас/ да ни предостави при негова добра воля тези материали, ако е възможно.

Имам въпрос, какви нотариални действия и удостоверявания в приватизационните закони, щото аз не намерих......., па може и да не съм търсил добре....
Поздрави!!!
jegosan
Потребител

Мнениеот ianeva » 06 Мар 2008, 13:52

ralitsa написа:Много се извинявам, знаете ли случайно да има издадено помагало някакво с примерни казуси за въпросния изпит? :?: :?: :?:

"Казуси в нотариалната дейност" - автор Д. Танев, изд. Фенея, 2001 г.
И каквото е посочил karanedeff.
По определени въпроси има множество статии, например на самия Д. Танев - сп. "Собственост и право", год. 2003, кн. 2,6,8,11, на Поля Голева има също много интересни неща. Още едно помагало - "Актуални въпроси на устройството на територията и строителството" ИК "Труд и право", авторски колектив - не съм се снабдила все още с него, не мога да споделя мнение.
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот ralitsa » 06 Мар 2008, 15:07

Благодаря най- сърдечно! :D Ще ги търсим...
I have learned, that if one advances confidently in the direction of his dreams, and endeavors to live the life he has imagined, he will meet with a success unexpected in common hours.
ralitsa
Потребител

Мнениеот todiv » 06 Мар 2008, 15:39

Колеги, виждам ,че много се тормозите от ЗТСУ , но трябва да сте наясно ,че има няколко ОСНОВНИ текста от този закон, които трябва да знаете като нотариуси, защото почти ежедневно ще имате казуси свързани с този закон.Например чл.56-58 ЗТСУ -това е облекчена форма за учредяване право на строеж,която действа дълги години и има много практика по прилагането на тези текстове. Трябва да се знаят, защото и до днес много хора установяват собствеността си върху сгради именно с такива заявления по чл.56 от ЗТСУ. Още действието на регулационните планове и нот.актове по регулация, кога възниква съсобственост !!!! на основание влязъл в сила рег. план /защото и до днес може да има съсобственост, възникнала при действието на ЗТСУ/. Така че четете и отбирайте важното от неважното!!! - това е съвет от действащ нотариус.
todiv
Младши потребител

Мнениеот jegosan » 06 Мар 2008, 16:50

Благодаря за съвета, но имам въпрос - какви са действията на нотариус по прилагането на приватизационните закони?
Поздрави!!!
jegosan
Потребител

Мнениеот ianeva » 06 Мар 2008, 17:30

jegosan написа:Благодаря за съвета, но имам въпрос - какви са действията на нотариус по прилагането на приватизационните закони?

Трудно ми е лично на мен да дам отговор на така поставеният въпрос. :) Но си спомням някои неща във връзка с един вече отменен закон, с който някога ми се наложи да работя - Закон за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия. Та по отношение на него се сещам, че прехвърлянето на вещни права върху недвижими имоти по реда на този закон се извършваше писмено, но без да е необходима нотариална форма. Същото касаеше и прехвърлянето на дялове от търговски дружества по реда на същият закон.
Същият този закон обаче въвеждаше редица ограничения за преобретателите, купувачи по приватизационните договори, свързани с последващото разпореждане и служене с вещите. И тук мисля е ролята на Нотариуса /към едни минали години/ - помня едно от ограниченията, нормативно въведено, касаещо една забрана за продажба /на вещ, купена по силата на приватизационен договор/ в 5 годишен срок от плащането на цената. Такава сделка, извършена преди посочения срок, е нищожна, поради противоречие със самият закон.
И още куп подробности имаше само в този закон, иначе знам, че звуча неясно в момента, но не разполагам с текста на закона пред себе си, а и не съм почнала да чета за самият конкурс, за да бъде вече мнението ми юридически издържано.
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот todiv » 06 Мар 2008, 21:28

Да така беше по отмемения ЗППДОбП.Мисля, че този въпрос в конспекта е останал още от първия конкурс през 1998 г., когато ЗППДОбП действаше.Иначе действия на нотариуса при приватизаця било то на общински или държавни имоти няма. Има действия свързани удостоверяване на собственост въз основа на приватизационни договори /издаване на констативни нот.актове въз основа на приватизационни договори или просто разпоредителни сделки при които титула за собственост на отчуждителя е именно такъв договор/.В този случай нормативната уредба е ЗДС /ЗОС/и ТЗ .Също така при разпореждане с имоти,собственост на дружества с 50% и повече държавно участие трябва да се има предвид един подзаконов нормативен акт за упражняване правата на собственик на държавата /точното наименование ми се губи в момента/.
todiv
Младши потребител

Мнениеот trosheva » 07 Мар 2008, 13:06

06-03-2008 г. Конкурс за нотариуси

Съгласно т.4 от заповед № ЛС-04-106/25.01.2008 г. на министъра на правосъдието, издадена на основание чл. 3, ал. 2, чл. 5, т. 25 и т. 30 от Устройствения правилник на Министерството на правосъдието и във връзка с обявения конкурс за нотариуси със заповед № ЛС-08-122/29.11.2007 г. на министъра на правосъдието, обн. ДВ, бр.110 от 21.12.2007 г., съобщаваме, че списъците на кандидатите, допуснати за участие в конкурса за нотариуси, след като са отстранили нередовностите и на кандидатите с нередовни документи, както и окончателен списък на допуснатите до конкурса кандидати, ще бъдат обявени на 14 март 2008 г. на видно място в сградата на Министерството на правосъдието и на официалната електронна страница на Министерството на правосъдието.
trosheva
Младши потребител

Мнениеот genius75 » 13 Мар 2008, 17:02

тръпнем в очакване.
genius75
Потребител

Мнениеот urist80 » 14 Мар 2008, 12:05

Колеги,окончателният списък на одобрените по документи кандидати за нотариуси вече е публикуван на сайта на МП.Успех на всички!
urist80
Младши потребител

Мнениеот jegosan » 14 Мар 2008, 12:27

айде стига тръпнахте - http://www.justice.government.bg/new/Pa ... gilgAng%3d
Поздрави!!!
jegosan
Потребител

Мнениеот genius75 » 14 Мар 2008, 12:58

изброихте ли си конкурентите :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
genius75
Потребител

Мнениеот nostradam » 14 Мар 2008, 14:34

има дописвани кандидати в списъците след изтичане на срока
лицето
94-С-124 СТЕЛА ПЕТКОВА ЗАГОРЧЕВА-СЕРАФИМОВА ШУМЕН НОВИ ПАЗАР ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ
го няма в списъците публикувани на 20.02.2008г нито в тези с редовните документи,нито в тези с нередовните и изведнъж се появява в окончателния спикък
МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ МАФИЯ
НОТАРИУС АСЯ АСЕНОВА ОТ ГРАД ШУМЕН ПРЕМИНА ВСИЧКИ ГРАНИЦИ НА НАХАЛСТВО И КОРУПЦИЯ.
ТОВА Е ДЪЩЕРЯТА НА ШЕФА НА СПЕШНОТО В ГРАДА И ЗАРАДИ ДРУГА УСЛУГА И Е УРЕДИЛА ДОКУМЕНТИТЕ СЛЕД СРОКА
ТОВА Е МАФИЯ
nostradam
Нов потребител

Мнениеот leator » 14 Мар 2008, 22:26

Хм, трябва да призная, че това е така.
Аз съм свалил списъците на редовните и нередовните, публикувани първия път. Действително това лице го няма там...
leator
Потребител

Мнениеот law_master » 15 Мар 2008, 00:59

колеги, аз съм още студент но ако не възразявате един еъпрос малко в страни от темата:
през какъв период се провеждат тези конкурси за нотариуси или за магистрати 6тото те нали са на квоти по брой на населението (за нотариусите) следователно трябва да се освободи място ли ?

Благодаря предварително !
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити