notty написа:novata написа:И нотариалните такси да влизат в бюджета? donna, дано в този сайт да не влизат представители от НК, че такова "АНАТЕМА" ще излезе в ефира...
Здравейте...
май като гледам няма нито един нотариус, който да коментира темата...дали защото нямат време от броене на пари
Малко тема за размисъл...съвсем добронамерено
Някой помни ли изобщо ужаса на държавния "Нотариат"? Опашките, тъпканицата, рушветите, записването за сделки месеци напред...само припомням. Нотариалната професия не е само пари. Казвам го най-вече на тези , които си упражняват езика и са минали отгоре и виждат /Явно/ само фасадата.
И така:
Нотариалните такси не са променяни от 1998 година...
Нотариусите и отскоро частните съдебни изпълнители са единствените в гилдията /тук-там и някой адвокат/, които плащат данъци и осигуровки на държавата, декларирайки всичките си доходи, а не само нищожен процент от тях. защото така е уредена системата, че да не могат да скрият нищо...Дейността им е изцяло на светло и открито и всеки, във всеки един момент може да я провери. Не коментирам отговорността, която се носи и която е лична, както и факта че същата тази държава, по никакъв начин не стои зад гърба на нотариуса /в това отношение частните съдебни изпълнители са малко по-добре/. Не коментирам разходи за кантора...запознатите знаят че има изисквания и за това, служители и куп други...
Не гледайте само сладкото...то е най-лесно, няма да видите нотариус да се оплаква, защото така трябва да бъде!
Но ако обърнем вица, "Не може заради 1% от нотариусите да страдат всички! " Нали?
notty, леекичък ответ, при това добронамерен
Не помня ужаса на държавния нотариат. Но все още помня и ми се налага да се сблъсквам с някои други неща - двучасово обикаляне по различните нотариални кантори в София за заверка на подпис /вероятно, защото тарифата не е променяна от 1998 г. /. Висене с часове в сградата на РС - гр. Средец, където понастоящем няма нотариус и часове не се записват - отиваш и чакаш /да искаш да чакаш, да знаеш да чакаш, да можеш да чакаш, ееех... /. Сделка в Несебър /тук пак таксите ще да са виновни/ - документите дори не се поглеждат, следва: "Всичко е о.к., айде подписвайте...", независимо от опита ми плахо да се включа: "Хм, такова, г-н Нотариус, има непогасени дан. задължения, което е отразено и в дан. оценка, в момента единия от продавачите ги плаща"... Отговор: "А, вярно бе!"...
Не искам да споменавам Карнобат,Айтос и някои други градове и паланки, защото вече споменах, че отговора ми е добронамерен.
Относно укриването на доходи - хм, по-добре да не пиша, че не се знае кой чете
Промени в Тарифата - нямам против. Но какви ли са размерите на минималните адвокатски възнаграждения?
Присъщите за дейността на нотариуса разходи са познати на 95 % от адвокатското съсловие - аз също имам кантора, за която плащам наем, консумативите и т.н също си плащам сама.
Знаете ли, при цялото ми уважение към дейността, която осъществява нотариуса, личното ми мнение е, че това е единственият юрист, зад когото държавата не само стои, ами така го е подпряла, че повече няма накъде.
В заключение бих се радвала, ако действащ нотариус напише мнение във форума, чрез което да апелира за единна система за проверка на данъчни задължения, семейно положение, имотни тежести и т.н.
Поздрави!