начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Нов конкурс за младши магистрати !!!

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

Мнениеот pogled » 18 Мар 2011, 18:19

Някъде четох, че размерът на стипендията ще е 70% от заплатата на младши съдия. Но дали този вариант ще се приеме окончателно в закона можем само да гадаем. При тези чести промени в нормативните актове няма как да сме сигурни в нищо. Изобщо живеем в абсурдна страна, с абсурдни законотворци. Нормално ли е един закон да се променя три пъти в рамките на една година, макар и в различни негови текстове? Как човек да планира бъдещето си, зависейки от приумиците на тази или онази политическа сила? А уж законите уреждали трайно даден вид обществени отношения. Това правило явно нашите политици не са го чували. С риск да се повторя - целта е ясна: отлив на кандидати от магистратски конкурси, намаляване на конкуренцията, а оттам може би и възможност при вътрешното разпределение за уреждане на определени лица на предпочитани от тях места.
А за бъдещите кандидати остава неизвестността, дългото чакане и поредните неприятни изненади.
pogled
Младши потребител

Мнениеот nicki_iliev » 18 Мар 2011, 19:21

pogled написа:Някъде четох, че размерът на стипендията ще е 70% от заплатата на младши съдия. Но дали този вариант ще се приеме окончателно в закона можем само да гадаем. При тези чести промени в нормативните актове няма как да сме сигурни в нищо. Изобщо живеем в абсурдна страна, с абсурдни законотворци. Нормално ли е един закон да се променя три пъти в рамките на една година, макар и в различни негови текстове? Как човек да планира бъдещето си, зависейки от приумиците на тази или онази политическа сила? А уж законите уреждали трайно даден вид обществени отношения. Това правило явно нашите политици не са го чували. С риск да се повторя - целта е ясна: отлив на кандидати от магистратски конкурси, намаляване на конкуренцията, а оттам може би и възможност при вътрешното разпределение за уреждане на определени лица на предпочитани от тях места.
А за бъдещите кандидати остава неизвестността, дългото чакане и поредните неприятни изненади.

+ 1

Не мога да проумея и това връщане на т.нар. стипендия. Ние си разбиваме здравете в подготовка, отива ни година, година и нещо от най-хубавите ни години и накрая може единственото, което получим да е 10000 хиляди лева дълг към държавата.
Кога ще се приеме, че и господа и дами управляващите ще върнат всички получени пари при несправяне с работата! Пълно безумие.
nicki_iliev
Младши потребител

Мнениеот delyandilkov » 19 Мар 2011, 01:36

А може би, преди да се впуснеш в това начинание, трябва да си отговориш на въпроса: дали тази една година е изгубена или инвестирана...В единия случай адвокатурата би била по-удачен избор...
delyandilkov
Младши потребител

Мнениеот amonev » 19 Мар 2011, 09:49

delyandilkov написа:... В единия случай адвокатурата би била по-удачен избор...

Защо, там трето качество хора ли работят?
Можеш да си изтриеш и профила от лекса ако искаш :mrgreen:
amonev
Младши потребител

Мнениеот nicki_iliev » 19 Мар 2011, 12:11

delyandilkov написа:А може би, преди да се впуснеш в това начинание, трябва да си отговориш на въпроса: дали тази една година е изгубена или инвестирана...В единия случай адвокатурата би била по-удачен избор...

Мисля, че схванахте идеята ми. Акцентът въобще не е върху подготовката, натрупаните знания си остават така или иначе, никому не са излишни. Въпросът е не е ли прекалена тази санкция с връщането. Не мисля, че хората, които при сегашния формат се обучават в НИП не полагат достатъчно усилия, напротив. А именно това е една от основните тези, че ако са застрашени да връщат стипендиите, видите ли, нещастниците (в добрия смисъл на думата) ще положат повече усилия и ще станат по-добри.
А и погледнете от чисто практичната страна на нещата. Аз съм от Бургас, много кандидати, като мен, също са от провинцията. Тази стипендия ще ми трябва за квартира и всякакви други разходи...
nicki_iliev
Младши потребител

Мнениеот sarbijanac » 19 Мар 2011, 15:56

delyandilkov написа:А може би, преди да се впуснеш в това начинание, трябва да си отговориш на въпроса: дали тази една година е изгубена или инвестирана...В единия случай адвокатурата би била по-удачен избор...

Колега,вероятно сте магистрат,в което няма нищо лошо разбира се.Но е добре да знаете,поне за информация,че и в адвокатурата тихомълком се "затяга" достъпа.С последните промени в Наредбата за провеждане на изпита за адвокати и младши адвокати се промени изискването за успешно издържан тест.До сега се изискваше да се даде верен отговор на 70 % от въпросите,а от сеуга нататък изискването е за 80 %.
Усложниха и казусите .Поне за сега са само граждански и наказателен казус,но няма да се учудя ако в последствие се появи и административен.

Адвокатурата е свободна професия и няма как да се прави сравнение с конкурсите на ВСС.Адвокатурата ти осигурява възможност да кандидатствуваш и респ.при успешно полагане на изпитите и да се впишеш НО не поема каквито и да е ангажименти за последващата реализация.Това е съществената разлика.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот delyandilkov » 19 Мар 2011, 16:51

Вярвам, ще се съгласите, че формалностите там са по-малко. А и да работиш за себе си има куп предимства, дори да е в перспектива.
Иначе в никакъв случай не подценявам адвокатурата. Дори напротив!
Моите уважения, ако някой се е засегнал.
delyandilkov
Младши потребител

Мнениеот donna » 19 Мар 2011, 19:58

:mrgreen: А сега да видим как някога стояха нещата с РАБФАК , явно някои са се сетили за това и са копнали това онова от недалечното ни минало. :wink:

Значи учиш там 9м със стипендия , получаваш стипендия ,накрая изпит ...имаш 4 минаваш -ставаш студент, признават ти учението в РАБФАК за трудов стаж , имаш 3 не минаваш не ставаш студент ,но не връщаш парите от стипендията, но ти признаваха в тоя случай и времето за трудов стаж , имаш на изпита 2 не ставаш студент , но връщаш парите по стипендията и не ти се признаваше за трудов стаж .

И ако си мислите ,че лесно се влизаше в РАБФАК ... :wink: бъркате , е някои хора изкараха по няколко такива доколкото чувах тогава. :mrgreen:
donna
Старши потребител

Мнениеот genius75 » 04 Апр 2011, 11:32

Мда, все по-абсурдна става ситуацията.
Да, Дона,близкото минало сякаш се подава от храстите.
Напомня ми за АОНСУ, където "наште" хора завършваха вИшУ.
genius75
Потребител

Мнениеот donna » 04 Апр 2011, 17:16

E за РАБФАК не сте много прави , ако издържиш накрая ставаш студент и си учиш като вс. останали , но там понеже те изпращаха от някое предприятие знаеше къде ще бъдеш разпределен като завършиш , ОСВЕН ако не се ожениш /омъжиш някъде другаде. Това ми е от спомените , в ония години бях на 20-21г, познавам доста хора преминали през т.н. РАБФАК и мога да ви кажа ,че са добри , но в ония години кандидатстуденските изпити баха кански, изпитите също . Явно е купиран принципа ,но не напълно ,а донякъде.
donna
Старши потребител

Мнениеот maunkata » 05 Апр 2011, 09:58

Дона, кУпирано е всичко... :twisted: :mrgreen:
maunkata
Младши потребител

Мнениеот tooway » 05 Апр 2011, 14:21

donna написа:E за РАБФАК не сте много прави , ако издържиш накрая ставаш студент и си учиш като вс. останали , но там понеже те изпращаха от някое предприятие знаеше къде ще бъдеш разпределен като завършиш , ОСВЕН ако не се ожениш /омъжиш някъде другаде. Това ми е от спомените , в ония години бях на 20-21г, познавам доста хора преминали през т.н. РАБФАК и мога да ви кажа ,че са добри , но в ония години кандидатстуденските изпити баха кански, изпитите също . Явно е купиран принципа ,но не напълно ,а донякъде.

phahahahahah кУпиран хахахахаххахахахаххах :evil: :twisted: :evil: :twisted: :evil: :twisted: :D :D :D :D
tooway
Нов потребител

Мнениеот datajumanji » 05 Апр 2011, 14:28

кУпиран, кУпиран, ама donna с double "n"...
Друго си е да имаш оригинален ник...
найс, а?
datajumanji
Потребител

Мнениеот maunkata » 05 Апр 2011, 14:34

Донна, все пак е точно така. Лапсусът показва истината. Почти всичко в тази държава е кУпирано. :roll:
maunkata
Младши потребител

Мнениеот portokal » 05 Апр 2011, 14:35

Случва се.
BTW, има и дума "купирам". Днес научих от Гугъл, че се купирали не само опашките и ушите на кучетата, но и симптомите на заболяванията. 8)
Нещо като потискам или скривам значи явно - това по повод предходния пост.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот donna » 06 Апр 2011, 07:22

:D Така както ви чета , от много от вас магистрати не става ,идете в Гърция да берете портокали , и да попаднете в системата ще е случайно ,и ще сте едни пишман служители работещи там само за да получат някви сигурни пари ,че инък биха умрели от глад , нали така Портокал :D ?
Чуйте се само щели да ви пратят на място далече от родното ,е и ? Мама ще е далече да ви накърми ли ? Женени /омъжени сте -нали затова ще получавате сигуранат заплата за да ги издържате тия съпрузи и съпруги!

А и се питам каква е нуждата от младши магистрати след като има съдебни помощници ,както и хора със стаж ,които могат да се явят на конкурс за места в районния съд.
А като не искате да връщате стипендия , откажете да я получавате, как ще живеете 9 м ли ,ми както сте живели 5г като студенти.

Единственото неправилно е , през времето на тоя курс ,че има ограничение да работиш като адвокат , да не си в партия или да си търговец , така ли беше ,че карам по памет-противоконституционно е , при назначаване в системата ДА така е , но като ученик в някво школо ...е противоконституционно .
donna
Старши потребител

Мнениеот portokal » 06 Апр 2011, 08:47

...и да попаднете в системата ще е случайно ,и ще сте едни пишман служители работещи там само за да получат някви сигурни пари ,че инък биха умрели от глад , нали така Портокал

Така, така. Мисля, че, общо взето, се вижда на кой колко му е акълът и правните познания, независимо какво самочувствие демонстрира.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ragazo » 06 Апр 2011, 19:10

Колеги, за добро или лошо, днес приеха окончателно промените в ЗСВ на второ четене в НС. В закона вече изрично пише, че конкурса се обявява през януари...и се провежда през април на съответната година.

С други думи - забравете за конкурс през 2011г., а се гответе за април 2012г....
ragazo
Потребител

Мнениеот velikova_ » 06 Апр 2011, 19:54

Не знам да се радвам ли, да плача ли, дано е за добро.Поне има време за добра подготовка :)
velikova_
Потребител

Мнениеот nicki_iliev » 06 Апр 2011, 21:14

Колеги, поправете ме ако греша, но мисля, че новите промени - специално тези касаещи обявяването (януари) и провеждането (април) влизат в сила от 1.1.2012 г.
nicki_iliev
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити