начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Нов конкурс за младши магистрати !!!

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

Мнениеот bluelake » 06 Окт 2010, 19:30

heavymetal написа:Някой има ли проверена информация относно датата на започване на обучението в НИП - т. 49 от дневния ред на днешното заседание? Каква е логиката да е от 25.10, след като едномесечният срок за встъпване на прокурорите ще изтече около 08.11?

Колега, не се озадачавайте, от наблюденията, които имам мога да Ви уверя, че голяма част от встъпилите съдии са го направили в точно определена дата, която им е била посочена от съответния административен ръководител. Най-вероятно така ще се получи и при встъпването на прокурорите. Разбира се, неоправдано е да не се спазва едномесечния срок, но като пример може да се даде миналогодишното встъпване - младшите са гласуване на 13.05.2009, а обучението им е започнало на 08.06.2009, т.е логиката показва, че се встъпва не когато ние желаем, а когато ни се разреши или по-деликатно казано, когато бъдем поканени затова...отделен е въпросът, че прекратяването на някой правоотношения изисква технологично време и процедура...Според мен срокът 25.10.2010 има логика, защото все пак ще има и 2-ро класиране и е редно колегите, които бъдат гласувани на него също да се присъединят към нас. Макар, че отново миналогодишната практика показва известни колебания :D
bluelake
Младши потребител

Мнениеот heavymetal » 06 Окт 2010, 20:03

Благодаря, колега. Проблемът е, че аз в никакъв случай не мога да встъпя преди ноември месец, което може само да означава, че ще пропусна началото на обучението. Не, че е голям проблем, но все пак... Все пак ще чакам до утре да видя протокола от заседанието, пък тогава ще мисля.
heavymetal
Младши потребител

Мнениеот zangelova » 06 Окт 2010, 20:49

Колега Хевиметъл, какво Ви пречи да си ходите на обучение, въпреки че не сте встъпил :wink: ?
zangelova
Младши потребител

Мнениеот heavymetal » 06 Окт 2010, 21:05

Ами не съм се замислял върху това. Но в сегашната ми работа ми казаха, че ще ме ползват до последната минута на последния ден от предизвестието, така че чисто физически няма да мога.
heavymetal
Младши потребител

Мнениеот bluelake » 06 Окт 2010, 21:45

heavymetal написа:Ами не съм се замислял върху това. Но в сегашната ми работа ми казаха, че ще ме ползват до последната минута на последния ден от предизвестието, така че чисто физически няма да мога.

Хах...недейте така...ако говорите за трудов договор...ползвайте чл.327, ал.1, т.9....ако не искат да ви приемат заявлението, подайте го чрез нотариална покана...правоотношението се прекратява от момента на получаване на заявлението...
bluelake
Младши потребител

Мнениеот heavymetal » 06 Окт 2010, 22:06

Не това е проблема. Дилемата е по-скоро морална. Имам много неща, които съм започнал и би следвало (а и искам) да довърша. А и не съм по КТ, а по ЗМВР. Аз и не желая да напускам преди 01.11, поради което се надявам, да не ни "поканят" да встъпваме преди това.
heavymetal
Младши потребител

Мнениеот bluelake » 07 Окт 2010, 00:57

Колега, в такъв случай Ви остава моралното удовлетворение от концерта на Scorpions... :D
bluelake
Младши потребител

Мнениеот j.k » 07 Окт 2010, 13:48

Това, което чета, ме кара да вярвам, че бъдещите млади магистрати са преди всичко благородни, честни, открити, сърдечни и оптимистични хора и вярвам също така, че ще се превърнат в най-добрите професионалисти. А да спечелиш такъв конкурс, запазвайки доброто и колегиално отношение към другите участници, си е истински успех.
j.k
Младши потребител

Мнениеот bluelake » 07 Окт 2010, 14:04

...странно, точката за гласуване началото на учебната година в НИП е оттеглена....
bluelake
Младши потребител

Мнениеот Гост » 07 Окт 2010, 19:16

Явно е оттеглена, понеже май сме доста солидна бройка от младшите магистрати /поне от ВСС ми казаха така/, които трябва да напуснем предишната си работа с едномесечен срок предизвестие и за тях е ясно, че ще можем да встъпим в края на срока по чл. 161, ал.2 от ЗСВ, което пък със сигурност ще е след 25.10.
Гост

Мнениеот heavymetal » 07 Окт 2010, 19:33

bluelake написа:Колега, в такъв случай Ви остава моралното удовлетворение от концерта на Scorpions... :D

Абсолютно!!! :twisted:
heavymetal
Младши потребител

Мнениеот heavymetal » 07 Окт 2010, 19:34

Само дето май ще измръзнем в събота, според прогнозата за времето.
Обаче си заслужава!!!

Току що разбрах, че са отложили концерта. ЦЦЦ
heavymetal
Младши потребител

Мнениеот bocerus » 08 Окт 2010, 08:59

Мислите ли, че наистина е добра идея чл. 327, ал. 1 т. 9. Аз лично мисля, че става за прекратяване на правоотношението, но все пак ако някой мисли противното - да сподели....
bocerus
Нов потребител

Мнениеот heavymetal » 08 Окт 2010, 12:23

Колеги мл. прокурори. Днес от ВСС ми казаха, че не са постъпили жалби срещу решението от 30.09.2010г., но чакат да видят дали нещо няма да пристигне със закъснение по пощата. В понеделник би трябвало да има официално съобщение по този повод.
Дано тази информация ви е полезна, с оглед на прекратяване на настоящите ви трудови правоотношения. Аз лично ще чакам до понеделник.
heavymetal
Младши потребител

Мнениеот nicky_stoyanov » 08 Окт 2010, 12:42

bocerus написа:Мислите ли, че наистина е добра идея чл. 327, ал. 1 т. 9. Аз лично мисля, че става за прекратяване на правоотношението, но все пак ако някой мисли противното - да сподели....

Колеги, без да натрапвам мнението си никому, още повече с оглед статуса на спечелилите конкурсите, но само споделям, че споменатато основание от КТ е относимо към длъжност, заемана по ЗДСл... Предлагам на всички цивилизования ред на 325(1), т.1 ;) Успех!
nicky_stoyanov
Младши потребител

Мнениеот jessi » 12 Окт 2010, 14:14

Интересна ми е 2ра точка от дн. ред за следващото заседание на ВСС за провеждане на второ класирване на кандидатите за мл. съдии и мл. прокурори-как ще се проведе такова след като не е ясно кой ще си встъпи и кой не, тъй като сроковете за встъпване все още не са изтекли.Или може би касае онези 3ма кандидата, при които все пак имаше дублиране? Ако някой е наясно да сподели мнение , защото от ВСС никой не вдига телефоните :lol:
jessi
Младши потребител

Мнениеот beata » 12 Окт 2010, 15:28

Основанието по чл.327, ал.1, т.9 от КТ е свързано с постъпване на "държавна служба", а държавна служба не означава само служебно правоотношение по ЗДСл. Тъй като липсва легална дефиницияза такава се приема всяка служба, свързана с осъществяването на дейността на държавния апарат - в този смисъл е решение на Конституционния съд от 1993 г., а дали ще ще причислите правораздаването към този кръг дейности е отделен въпрос, но със сигурност има работодатели (поне в държавната администрация), които зачитат това основание.
beata
Младши потребител

Мнениеот bluelake » 12 Окт 2010, 15:30

jessi написа:Интересна ми е 2ра точка от дн. ред за следващото заседание на ВСС за провеждане на второ класирване на кандидатите за мл. съдии и мл. прокурори-как ще се проведе такова след като не е ясно кой ще си встъпи и кой не, тъй като сроковете за встъпване все още не са изтекли.Или може би касае онези 3ма кандидата, при които все пак имаше дублиране? Ако някой е наясно да сподели мнение , защото от ВСС никой не вдига телефоните :lol:

Едва ли заради 3-мата кандидати ще се проведе второто гласуване....излиза, че колегите класирани на по-задните си желания....но все пак класирани изобщо няма да участват на второ класиране, макар и да не желаят да встъпят по текущите си позиции, според мен второто класиране е незаконно именно поради тази причина - ощетява колегите, които са класирани на при първото гласуване и които са недоволни от позицията и поради, което не встъпват на нея с надеждата за второ класиране, но излиза, че никой няма да изчака изтичането на 2-та срока....при което на второ класиране ще бъдат гласувани колегите, които изобщо не са успели никъде....

Логично, а и законосъобразно би било да се изчакат двата срока за встъпване, да се установят незаетите позиции ( вкл. и 3-те дублиращи се места) и тогава да се направи второто класиране....така от ВСС косвено принуждават кандидатите гласувани на техните по-задни желания или да встъпят или да се откажат...без да им се гарантира правото на 2-ро класиране и възможността да се изместят на по-предно желание, което е абсурдно! :evil:
bluelake
Младши потребител

Мнениеот bluelake » 12 Окт 2010, 15:41

beata написа:.... Тъй като липсва легална дефиниция.....

Легална дефиниция на понятието се съдържа в чл.2 ЗДСл. до колкото си спомням...споделям, че е наложително разширително тълкуване на понятието, тъй като освен администрацията по ЗДСл......има и администрация на президента, администрация по ЗСВл, които също боравят с терминология "държавна служба", но формално не са такава по смисъла на ЗДСл....така че....това основание винаги може да се ползва там където насрещната страна го приема, ако не го приема....да се търси друго основание!
bluelake
Младши потребител

Мнениеот beata » 12 Окт 2010, 16:10

Имах предвид, че липсва дефиниция на "държавна служба", което се обсъжда и в решението на КС, а дефиницията за "държавен служител" се съдържа в едноименния закон, както посочвате Вие. Споделям, че трябва да се тълкува разширително, не е сред най-често използваните основания за прекратяване на ТПО :wink:
beata
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити