начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

конкурс за административни съдии

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот neregistrirana » 21 Ное 2006, 20:13

Според мен класирането си е готово и е ясно, говорим точно за НАЗНАЧАВАНЕТО

Прав си, погрешно се изразих, затова и веднага си изтрих това изречение. Говорим за водещия обективен критерий при назначаването. Под "обективен" имам предвид измерим - т.е. предпочитанията и балът. Мисля, че пак балът би следвало да е водещият от двата и че обратното не следва от наредбата, ЗСВ и т.н.
Че ВСС не е обвързан нито от едното, нито от другото - това ясно.
neregistrirana
Потребител

Мнениеот panika » 21 Ное 2006, 20:44

Защо желанията да нямат значение - нали ще се формират съдилища от мотивирани да работят именно на тези места хора, а не след месец- два да искат да се местят, защото не могат да се устроят на това място със семейството си, или не са преценили възможноситте си за пътуване. При показани почти еднакви резултати и при преценка "други качества" това би трябвало да има значение? Не знам дали не греша, но по-добре някой който е искал да учи история да бъде записан в Историческия факултет, отколкото неуспял кандидат -юрист да се мъчи първи и втори курс там докато го приемат отново ( или се прехвърли), а мотивираният кандидат историк да загуби мястото, което после остава свободно. Ако в университета това не е от глобално значение, а само от лична драма, не така ще стоят нещата при освобождаване на щатове ( т.е. заместване от останалите на липсващите, които са се отказали, защото град Н не им е допаднал толкова колкото са си мислили) А и дали на ВСС ще му се занимава с последващи размествания и капризи, а човек работи най-добре там и където е неговия дом, а не по пътищата... Какво мислите за това? Дали някой във ВССне го е имал предвид при изготвяне на заявленията № 2 чак сега, а не в началото????
panika
Младши потребител

Мнениеот bartol » 21 Ное 2006, 20:45

Titius написа "Толкова кадърни колеги не успяха, а в същото време буквално камари некадърници, които познавам, изкараха високи резултати... Изпитите - писмени и устни, не са гаранция за успех"

Присъединявам се, колега, изцяло към написаното от вас. От всичките мои познати, участвуващи в конкурса, тези, които знаеха най- много, с дългогодишен съдийски опит в материята по ЗУТ, се представиха действително добре- с писмени оценки от порядъка на 5,00- 5,25 и 6,00 на устния изпит. И какво обаче се оказа- че този добър бал май ще бъде крайно недостатъчен, за да бъдат назначени в съответния съдебен район. В същото време от тях пред тях са други познати, за които всички колеги много добре знаят нивото на професионалните им качества. За морални пък да не говорим.
В никакъв случай не подценявам нивото на участниците във форума. Напротив, вие ми направихте много добро впечатление със знанията си, амбицията си и желанието за успех. Вашите оценки са заслужени! Но в същото време фактът, че някои от участниците в конкурса имат по- високи оценки ,в никакъв случай не означава, че тяхната професионална подготовка е по- висока. За да бъдеш съдия, освен знанията са необходими и други качества- умение за дорба организация на работата, решителност за вземане на решения, бързина и възможност за правилна ориентация в сложната материя. За честността и справедливостта пък да не говорим.... но тези категории на част от желаещите да станат съдии нищо не говорят....
За да бъде едно лице назначено за съдия, то трябва да притежава и морални качества. Как се преценяват те??? За това наредбата мълчи. И ви уверявам, че част от тези с отличните оценки, категорично не притежават такива. В този смисъл, пожелавайки ви успех, колеги, ви предупреждавам, че може да попаднете в изключително нездравословна среда, която да прекърши вашите искрени желания да работите...
bartol
Потребител

Мнениеот turtoise » 21 Ное 2006, 20:57

bartol написа " От всичките мои познати, участвуващи в конкурса, тези, които знаеха най- много, с дългогодишен съдийски опит в материята по ЗУТ, се представиха действително добре В същото време от тях пред тях са други познати, за които всички колеги много добре знаят нивото на професионалните им качества. За морални пък да не говорим"
Ей, какво сте се оклюмали толкова! То е ясно, че ще има и от едните, и от другите. Все пак, на челни места има и хора, които са известни в средите като много кадърни и свестни!Ако бяха чак толкоз нагласени работите, и те нямаше да са там! Я по спокойно! Щом сте с хубави оценки, няма как да ви заобиколят.
turtoise
Младши потребител

Мнениеот neregistrirana » 21 Ное 2006, 20:58

Паника, права си по принцип, но подредбата на желанията, която се прави след оценяването, може да е по чисто "тактически" съображения - аз искам София/Варна/..., ама за там не ми стига балът, я да пиша на първо място примерно Кърджали/Смолян/... Вярно, не е лесно човек да вземе такова решение при оскъдната информация, но все пак...
Освен това е трудно да се прецени дали е по-добре да назначиш кандидат, който ще има едно наум след време да се премести, но е подготвен добре, от по-слабо подготвен кандидат, пък макар и по-добре мотивиран да остане в града. Не казвам, че първото е по-добре, казвам, че има аргументи и в двете посоки.
Ами ако предпочитам София, но живея в Радомир и съм също толкова готова да работя също и в Перник или Кюстендил? Все някак трябва да ги подредя. 8)
neregistrirana
Потребител

Мнениеот uchastnik » 21 Ное 2006, 21:14

леле. докъто се прибера от работа и две страници запълнени. знае ли някой, всъщност бала ли е определящ или "нравствените качества на кандидата"
uchastnik
Младши потребител

Мнениеот ronald » 22 Ное 2006, 01:30

Струва ми се, че определящ ще е ВСС, колкото и да умуваме по въпроса. Пък като приключат със сигурност ще има много недоволни.
Проблемът според мен е ако предпочетат колега с доста по-нисък бал, като се аргументират с моралните му устои. Това вече ще е гавра. Както с колегата мл.съдия.
ronald
Нов потребител

Мнениеот kasidi » 22 Ное 2006, 11:21

Panika,Maradi,Titius и на всички останали привет!
Паника солидарна съм изцяло с теб.
От себе си ще добавя,солидаризирайки се с друг от форума,който казва че отличната оценка още не означава отличен съдия.
Не забравяйте,че ще се работи с нов процесуален кодекс,който макар и преповтарящ доста от разпоредбите на ЗАП и ЗВАС е нов и различен в не малко отношения.Това първо,и второ-дори и тези ,които са съдии в момента и бъдат назначени в адм.съдилища ще работят все пак нещо различно.Да не говорим за бързите производства -защита срещу действията и бездействията,да не говорим за касационните производства по ЗАНН и ЗСПЗЗ.
Уважавам отличниците,но да не се главозаймават,защото практиката е не само четене на "книжки"/моля за извинение/.
И предлагам да изчакаме-прекалено много навлязохме в ролята на ВСС.
И още едно нещо-когато започнахме форума-вижте кои бяха участниците.Знам много други ,които са били странични негови наблюдатели,но смелостта да изразяваш мнения да дискутираш непознатата материя-това явно малцина го могат и заслужават уважение-независимо дали са отличници или не.И понеже демокрацията го изисква нека да има нови форумци,но бих казала:"по-леко колеги",защото накрая/наготово/ всеки може.Моля за извинение ,ако съм преклалила с нравоучението.
kasidi
Потребител

ЗАЩО ????

Мнениеот krem_karamel » 22 Ное 2006, 17:41

КОЛЕГИ,

МОЛЯ ОБЯСНЕТЕ ( АКО МОЖЕТЕ )

НА КАКВО ОСНОВАНИЕ СА АНУЛИРАНИ РАБОТИТЕ НА КОЛЕГИТЕ,

ПОСОЧЕНИ В КРАЯ НА СПИСЪКА С ОЦЕНКИТЕ !

Важно е да се знае за да не се допуска, а на мен не ми е ясно на какво конкретно се е дължало.

Надали са били с радиостанции и пр. екзотики, подходящи за пубеrитети...
Последна промяна krem_karamel на 22 Ное 2006, 18:44, променена общо 1 път
krem_karamel
Потребител

Мнениеот vtora » 22 Ное 2006, 18:11

Касиди, приемам нравоученията ти с чувство за хумор, защото форума е за всички - вие участвахте активно, а ние - вторите и десетите пасивно - четяхме ви.
Не приемам за сериозно назначения на принципа на канидат-студ. кампания. Формираме не студентски курсове, а работеща структура - съд. Искам да видя как ще работи този съд, в който ще попаднат все отличници, без какъвто и да било опит като магистрати. Процеса в залата е сложно нещо и изисква много повече от теоретични знания. А и не знам защо във форума си вярвате толкова много на шестиците от писмен и устен изпит, при липсата на обективен критерий. Така и никой не си направи труда да обяви 6 верни отговора на казуса. Така и никой не си направи труда да поиска напр. разрешение от отлично представилите се от № 1 до № 10 и да публикува работите им, за да видим останалите как се пише за 6-ца.
Уважавам колегите по принцип, но от челната 100-ца познавам около 6 човека и за 2-ма от тях съм категорична, че и по 44 да им е бала - не им помага. Едната е категорично правно неграмотна, а другата ...
vtora
Младши потребител

Мнениеот uchastnik » 22 Ное 2006, 18:20

колега vtora, никой не се е родил с тога. тогата пък не е горанция за висок професионализъм. всички сме свидетели на мноооого интересни творения в последно време. да не подценяваме високите оценки, конкурса /поне за мен/ беше честен. не съм с тога и имам по-високи оценки от колеги с тоги и не мисля, че оценките ми се дължат на някакъв шанс, късмет или както искате го наречете. мисля се, че е обидно за хората /и от този форум/, които не сме родени с тоги да ни подценявате по този начин. всеки знае каква отговорност поема и колко е сериозна работата, за която кандидатства.
uchastnik
Младши потребител

Мнениеот kobalt » 22 Ное 2006, 21:33

вярно ли е че имало тълкувателно решение на ВАС от тази година, съгласно което назначаването на магистрати ставало при "оперативна самостоятелност", която изключвала задължителното спазване на класирането по успех от изпитите?
kobalt
Нов потребител

Мнениеот sa6om » 22 Ное 2006, 22:05

ТР №1/2006
sa6om
Младши потребител

Мнениеот turtoise » 22 Ное 2006, 22:30

Е, Касиди, попрекали малко. Виж, стресна колегите, спряха да пишат, пък и се създаде излишно напрежение. Шестицата не прави съдията, но пък и посредствената оценка определено не говори добре за него, независимо дали е действащ или е бъдещ. Ясно е, че този конкурс не беше най-добрата форма на пресяване. Аз лично поддържам идеята да има конкурси, но смятам, че трябва да има квоти за съдии и за хора извън професията. Не може да изпитваш действащи съдии за А и Б, а да не погледнеш актовете, които са писали це-е-е-ли пет години. Щото те ако за тия пет години не са се научили да го правят, няма да се научат и за напред, пък ако ще и сто шестици да имат. Но е вярно и това, че не винаги е възможно да демонстрираш колко добър съдия си за десетте минути на изпита. Тогава излиза, че пет години труд са отишли на вятъра заради десет минути, в които може да си се паникьосал например. Работата на адвокатите и юрисконултите няма как да се провери, но тази на съдиите може. В един софийски съд за 5 години един съдия решава към 1000 дела.Ами вижте има ли 500 влезли в сила и ако няма, това е проблем! Както и да е, с новия ЗСВ може би ще има съвсем нови правила, така че ние сме първите и последни мохикани по този ред.
turtoise
Младши потребител

Мнениеот turtoise » 22 Ное 2006, 22:34

Освен това не знам защо е този рев и вопъл. В челната десетка има точно седем действащи съдии. В челната тройка пък са само такива.И това ми се струва нормално.
turtoise
Младши потребител

Мнениеот maimundere » 22 Ное 2006, 22:47

Здравейте на всички! Покрай това учене за конкурса така бях изостанала с работата, че сега и в офиса да спя няма да ми стигне времето да отметна всичко.
Виждам, че дискусията се е изместила на малко по - друга вълна :D . Мисля, че аргументи има и в едната и в другата посока.Естествено, че оценките от писмения и устния изпит не са идеалния критерий за професионалните качества на участника. ЗУТ е изключително специфична материя, но дори и да не беше, всички сме били свидетели на "противоречивата съдебна практика". Качествата на съдията не може, а и не бива да се преценяват само от едно негово решение. Оценката от устният изпит изобщо пък не може да е критерий за "глобалната" подготовка на кандидата..Всички сме били студенти..късметът тук има огромна роля - може един единствен въпрос да си прочел и точно той да ти се падне. :D Знаете ли обаче какво на мен ми прави впечатление? (предварително се извинявам ако някой се засегне от следващите ми думи) От кандидатите в моя град, които познавам и имам впечатления за тяхната работа, само оценките от устния изпит се доближават до моята лична оценка за техните професионални качества...възможно е да е просто съвпадение :D Всъщност, няма какво да се заблуждаваме...не може да се измисли "идеалния конкурс", след който да бъдат избрани наистина най - добрите. Достойни за тази професия са не само настоящите магистрати. Последните ще кажат "Ама процеса е много сложно нещо, не може ей така всеки да го води?".. Вярно е, процеса е сложно нещо, но нали в него участваме и ние адвокатите :evil: Все по-често напоследък се оказва, че ние адвокатите малко повече сме си чели делото или ГПТ/АПК-то :D. На съда понякога му е "лесно" и по въпроси, по които не може да реагира веднага, просто отговаря в решението или определението, а ние адвокатите трябва да реагираме на място, веднага ...Аз лично колеги се засягам, някой магистрат като ми претендира за ум, само заради положението си на такъв. Така, че не смятам, че е честно съдиите да бъдат предпочетени при гласуването пред някой "немагистрат" с по - висок бал. От друга страна Познавам съдии участвали в конкурса, които са блестящи в работата си, прекрасни професионалисти...и в същото време са с по - нисък бал от моя.. Е, КАКЪВ ОБЕКТИВЕН КРИТЕРИЙ Е БАЛА????
Ама много объркано се полуи това изказване... :D Надявам се, че става ясно, какво е мнението ми за цялата тая какафония :D
maimundere
Потребител

Мнениеот ednaotvsicki » 22 Ное 2006, 23:28

Здравейте колеги-форумисти :D . От разстоянието на времето и с поутихнала конкурсна страст /макар и попарена за мен поради направен реален извод за неуспех/ мога да кажа, че цялата тази драма има и ще има смисъл дори и едни участник да спечели честно и на база собствените си усилия /е и малко късмет разбира се/ съдийско място. А такива вярвам, че ще са немалко. Важното е, че системата се разчупва и има нормативно регламентирана възможност да се достигне до определена цел, каквато е заемането на длъжност съдия. Дълги години конкурсът беше нещо съвсем непознато в тази система /като изключим тези за младши съдии и то в големите градове/. В провинцията конкурсното начало при това за райнонни съдии- :D :D в залата. Колко пъти съм висяла пред кабинети да подавам молби, дълбоко потъващи в забвение, без всякакъв дори и отрицателен отговор и без и идея за честно състезание за бленувана бройка. Този конкурс е регламентиран шанс за всички тези, които не са имали оня, нерегламентирания шанс. Радвам се най-вече за тях - знайни и незнайни колеги юрисконсулти и адвокати, които макар и без опит във водене на процеса, имат опита на реланото му участие в него от другата гледна точка. Браво на вас!
За мен хората, които успяха в този конкурс благодарение на собствените си усилия са светъл пример и надежда /колкото и соцпоетично да звучи :D /.
Надявам се ВСС да се вземе в ръце и да не прецака никой, който заслужава успеха си, а и всеки друг с висок бал :D .
За себе си мога да споделя, че имам поне две ползи от това упражнение: по-уверено и леко боравене с АПК /който едва ли щях да седна да изчета наведнъж и от кора до кора/ и общуването с всички вас тук, за сметка на една малка злина-няколко дневно разочарование от себе си и пропуснатия голям шанс, което се опитвам да обърна откъм градивната му страна :)
Успех на надяващите се! Надежда за бъдещето на неуспелите!
ednaotvsicki
Потребител

edna stranna ideq

Мнениеот krem_karamel » 23 Ное 2006, 10:49

Колеги,

Мнението ми навярно няма да бъде прието, но съм категорична :

Няма начин да се направи избора на съдии като едновременно се спазят изискванията на : 1) математическата логика,
2) установеното нормативно като процедури (ЗСВ, Наредбата, заявеното в интервютата и пр.)
без да се стигне до големи компромиси и класирания и т.н.

Има около 5-6 алгоритъма за решаване на поставените задачи (кои, къде и т.н. ), но даже не смея да опиша три от тях, за да не създам неприятни емоции на колегите.

Питам се: не е ли имало математик сред хората, създали Наредбата !!!!??????

Указаният в нея алгоритъм може да свърши безпроблемна работа за София и за няколко не много желани града.

За останалите - механизмът не работи, ако не последва опашка от класирания и пр. или разговор с всеки по реда на класирането и негов избор на момента и пр. и др. механизми, които не са и загатнати в нормативните актове.

Това е мнение, основано на математ. виждане, а не на съмнения за корупция.

Аз не съм сред състезаващите се и съм освободена от напрежението.

Пиша от гледна точка на логиката.

Не бих искала да съм на мястото на хората, които трябва да решават.

Математик наистина ли нямаше ??????
Последна промяна krem_karamel на 23 Ное 2006, 10:51, променена общо 1 път
krem_karamel
Потребител

edna stranna ideq

Мнениеот krem_karamel » 23 Ное 2006, 10:49

Тръгна два пъти случайно.
Последна промяна krem_karamel на 23 Ное 2006, 10:53, променена общо 1 път
krem_karamel
Потребител

Мнениеот sa6om » 23 Ное 2006, 10:52

Като че ли мъглата относно начина на назначаване се поразсейва-гласуването ще се извършва за всеки един кандидат, започвайки от този с най-висок бал, за ВСЯКО ЕДНО ОТ ЖЕЛАНИЯТА МУ. След като те се изчерпат и той бъде назначен на едно от тях, респективно-не бъде назначен никъде, тогава се преминава към гласуване на желанията на втория по бал и т.н.
:shock: :roll: :shock: :? :roll: :shock: :?
sa6om
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити