начало

Представлява ли особена повелителна норма принципът на справедливост в чл. 52 ЗЗД Представлява ли особена повелителна норма принципът на справедливост в чл. 52 ЗЗД

конкурс за административни съдии

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот panika » 29 Окт 2006, 13:50

Така е - има много обемни въпроси, по които само от обща култура може да се говори и повече от два часа, но има и такива, по които и с десет думи ще се изчепрат. Няма теоритични разъсждения в учебниците, а само възпроизведени правни норми, които всички сме съгласни, че няма смисъл да учим наизуст и никой няма да очаква сериозно това от нас... Ако се падне такъв въпрос - как ще се запълват 25 -те минути? Може би със споделяне на общи впечатления от съседните въпроси???
Между другото КОЛКО въпроса ще се теглят и по какъв начин ще се разделя конспекта , знае ли някой? Не че е толкова важно, но поне в университета тези неща бяха предварително обявявани...
Колко неизвестни само ...
panika
Младши потребител

Мнениеот maimundere » 29 Окт 2006, 13:53

ами :x ....така е, обаче как да стане по друг начин.. времето е прекалено малко за материал в такъв обем..да не говорим, че вместо да си пълним главите със съществени неща и да си тренираме мозъците с нещо полезно, трябва да се измъчваме от невъзможността да ползваме на изпита нормативни актове.... :(
maimundere
Потребител

Мнениеот maimundere » 29 Окт 2006, 15:30

Колеги, относно контрола на областния управител върху актовете на ОбС по чл.45 ал.4 от ЗМСМА, какво смятате? Всички ли актове на ОбС подлежат на контрол или само тия, които имат характера на ИАА, ОАА и НАА? :roll:
maimundere
Потребител

Мнениеот edit » 29 Окт 2006, 16:34

karanedeff, благодаря за информацията ! Определенията и разсъжденията са толкова отвлечени, че са невъзпроизводими . .. :cry: :cry: :cry:
edit
Потребител

Мнениеот Titius » 29 Окт 2006, 16:43

edit написа:karanedeff, благодаря за информацията ! Определенията и разсъжденията са толкова отвлечени, че са невъзпроизводими . .. :cry: :cry: :cry:

Чувствам се по абсолютно същия начин, edit! Когато прочета някое определение, виждам само противоречия и несъответствия в него, а в мига, в който затворя книгата, ми е трудно да възпроизведа повече от 20 - 30% от него... Да не говорим пък за правомощията, напр. тези на ОС и т.н. Просто продължавам нататък... до следващото определение или изброяване на безумно количество щуротии, които някой е решил, че трябва да научим наизуст...

С много тъга си спомням уверенията на преподавателите от Университета, че един юрист не трябвало да помни законите наизуст (сякаш това изобщо е възможно?!), а само да умее да ги тълкува и да се ориентира в тях... Де да беше така!!!

Кaradeneff, от всички "публикувани" от теб неща, ти благодаря най-много за текста на онази песничка от "Войната на таралежите"! Велико!!!
Titius
Младши потребител

Мнениеот Titius » 29 Окт 2006, 16:52

Пардон, karanedeff, обърках ти ник-а, sorry!
Titius
Младши потребител

Мнениеот panika » 29 Окт 2006, 16:54

[Всички ли актове на ОбС подлежат на контрол или само тия, които имат характера на ИАА, ОАА и НАА? :roll:[/quote]
Мисля, че при тълкуването на тази разпоредба е напълно възможно да се достигне до същото противоречие, което съществуваше при прилагането на чл. 32 ал. 2 ЗА( до ДВ бр. 69/06г.) Трето отделение на ВАС приемаше, че е пирложима само относно ИАА, а четвърто отделние на ВАС - по отоншение на всички акотве на ОбС, независимо от техния характер на ИАА или ОА, или НАА , т.е за всеки акт на ОбС областният управител има право да го отнесе до съд. Сега чл. 45 ал. 4 ЗМСМА детайлицира нещата в изречение последно и може да се мисли, че четвърто отделение ще си ревизира практиката, но никой не знае. Но аз не мога да си помисля да разсъждавам по този въпрос без да чета разпоредбата ...т.е. на изпита не знам какво ще правя при подобен въпрос....
panika
Младши потребител

Мнениеот maimundere » 29 Окт 2006, 16:54

като си говорим за общински съвети.....правен статут и правно положение? Къде са 10-те разлики :cry: вече тотално се обърках :oops:
maimundere
Потребител

Мнениеот edit » 29 Окт 2006, 17:00

maimundere, за какви 10 разлики говориш?!?! :shock:
edit
Потребител

Мнениеот maimundere » 29 Окт 2006, 17:04

това беше образно казано :cry: Питането ми беше, кои въпроси се отнасят към статута на ОбС и кои до правното му положение??
maimundere
Потребител

Мнениеот edit » 29 Окт 2006, 17:09

maimundere, категорично нямам становище по този въпрос ! ! ! :twisted: :twisted: :twisted: Чета ЗМСМА,ама нищо не помня- на този фон, статута и правното положение и разликите между тях, направо са без значение :wink: :wink: :wink:
Колеги, на голямо излагане ми миришееееееееее
edit
Потребител

Мнениеот Titius » 29 Окт 2006, 17:36

edit написа:Колеги, на голямо излагане ми миришееееееееее

Мисля си, че след излагацията на законодателя, който прие измененията на ЗСВл и ни прати на изпит (според осведомени, без аналог в цивилизования свят), и след "мъдростта", според която не можем да използваме нормативни актове на устния изпит, евентуална наша излагация направо ще бледнее, ще бъде просто незабележима (освен за самите нас и амбициите ни)...

А, сещам се и още нещо - малко преди обявяването на конкурса аз и няколко колеги разговаряхме с депутат от нашия регион (юрист по образование), член на законодателната комисията към парламента, която упорито се опитваше да ни убеди, че конкурса е само за първоначално встъпване в съдебната система. Така и не успяхме да й обясним действителното положение...
Titius
Младши потребител

Мнениеот panika » 29 Окт 2006, 17:44

Мисля да се упражня публично в "излагацията"
Общински съвет не се отнася към нито една от трите власти, а е орган, формиран от населението и чрез него то се самоуправлява като решава основни задачи, свързани със задоволяването на неговите потребности. Това е най-масовия орган на управление, осъществява държавни функции нещо , че не е посочен като такъв от Конституцията, също така може да се каже, че е с обща компетентност, колектимен орган, териториален орган, който си има председател и членове. Председателят не е самостоятелен орган. ОБС издава правилници и Наредби, които са НА, подлежащи на съдебен контрол пред ОС за в бъдеще пред АС. Спор дали е възможно да издава ААА и започвате а разсъждавате за противоречивата пректика например относно правиня характер на актовете по чл. 22 ал.1 т.8 ЗМСМА, ако сте успели да възпориведете точно останалите точки за правомощията на ОБС...КАК ви се струват тези "приказки" ?
panika
Младши потребител

Мнениеот Titius » 29 Окт 2006, 17:51

Аз лично не бих се задълбочавал много в обсъждане на противоречивата практика на ВАС, щото може и да не ме слушат цели 20-30 минути авторите на тази практика, а да ми "благодарят" предсрочно.

Въпрос на личен избор, все пак, може и да пробваш
Titius
Младши потребител

Мнениеот panika » 29 Окт 2006, 18:09

Да мисля, че си прав...Доста глубаво би звучало да се демонстрира знание в този смисъл, но нали тези неща си знаят юристите с практика и ако няма какво друго да споделят с комисията могат да развият различните гледни точки , които съществуват в правното пространство.
Дори и в учебниците са разказани различни теории за класифициране на субекти, обекти и други категории, които в крайна сметка авторът опровергава и споделя "своята класификация" по видове, брой и признаци на делене.
panika
Младши потребител

Мнениеот maimundere » 29 Окт 2006, 18:12

panika, Всичко звучи добре с изключение на частта, че ОбС не е предвиден в Конституцията - виж Чл. 138. Орган на местното самоуправление в общината е общинският съвет, който се избира от населението на съответната община за срок от четири години по ред, определен със закон.

Аз захвърлих ЗМСМА...не издържам вече с тия изброявания.... Силите ми стигнаха за общинския съвет, но за кметовете, кметовете на кметства, райони и кметските наместници ....изпуших вече :!: :twisted: :evil: :oops:
Аз също съм на мнение, че в 11 въпрос има грешка и имат предвид правно положение на общинските съветници :D ....но какно са го задали така ще отговаряме :twisted:
maimundere
Потребител

Мнениеот Titius » 29 Окт 2006, 18:13

Ако наистина не се сещаш нищо друго, просто няма да имаш избор, наистина... Но да не бъдем черногледи, вярвам, че в реална ситуация ще си спомним каквото трябва, без да се налага да теглим лъва (по-точно лъвиците) за опашката.
Titius
Младши потребител

Мнениеот maimundere » 29 Окт 2006, 18:15

Като си говорим за особени мнения на авторите ...Има една монография "Общината" на Цв.Сивков, който е председател на една от комисиите за конкурса...та според него ОбС си е чист орган на изпълнителната власт :cry: Ама в коституцията и ЗМСМА друго пише :( ................е нямам нерви вече...
maimundere
Потребител

Мнениеот Titius » 29 Окт 2006, 18:18

maimundere написа:Като си говорим за особени мнения на авторите ...Има една монография "Общината" на Цв.Сивков, който е председател на една от комисиите за конкурса...та според него ОбС си е чист орган на изпълнителната власт :cry: Ама в коституцията и ЗМСМА друго пише :( ................е нямам нерви вече...

Горещо ти препоръчвам да послушаш малко Manu Chao или някаква друга подобна непукистична музика. Каквото и да четеш в момента няма да има никаква полза
Titius
Младши потребител

Мнениеот maimundere » 29 Окт 2006, 18:21

ами да, прав си..аз за това спрях да чета, наистина вече нищо не ми влиза в главата...а относно музиката :twisted: ....слушам последния албум на H.I.M и май вече не ми пука :D ...поне за около час още :shock:
maimundere
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити