начало

Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров

ИЗПИТИТЕ ЗА АДВОКАТИ И МЛАДШИ АДВОКАТИ СА ПО-РАНО!

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: ИЗПИТИТЕ ЗА АДВОКАТИ И МЛАДШИ АДВОКАТИ СА ПО-РАНО!

Мнениеот amonev » 10 Ное 2011, 10:06

"Unus pro omnibus et omnes pro uno"!

Успех и само напред :D
Е ли правото право?
amonev
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 10 Ное 2011, 13:28

Успех на колегите!

Тук ме измъчват с едно питане и направо ме хвърлиха в смут, та да питам и вещите :
споразумение пред съда се сключва между:
прокурор - защитник
прокурор - подсъдим
подсъдим - съд

В производството по реда на чл. 384 НПК се иска съгласие на вс. страни( ЧО, ГИ и прочее по чл. 253), ама такъв отговор няма :lol: въпреки изричната уговорка, че става въпрос за споразумение в съдебната фаза.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот hristeva » 10 Ное 2011, 14:07

Според мен, между прокурор и защитник, но ще бъде одобрено от съда "при условията и по реда на тази глава" :)
hristeva
Нов потребител

Мнениеот max_magi » 10 Ное 2011, 14:08

Здравейте
за мен верния отговор е
а - прокурора и защитника
чл. 348 НПК споразумение в съдебно производство гласи, че се прилагат "условията и по реда на тази глава", тоест 29, което означава, че тук имаме препращане към правилата за споразумение в досъдебното производство чл. 381, ал. 1 НПК "по предложение на прокурора или защитника може да бъде изготвено споразумение между тях......."
max_magi
Младши потребител

Мнениеот taurus_d » 11 Ное 2011, 23:57

Отговора е а) прокурора и защитника - чл. 381 ал. 6 НПК
taurus_d
Младши потребител

Мнениеот chonzy » 14 Ное 2011, 00:36

Аз пък мисля, че отговора е "б", защитника не е страна в производството, само представлява подсъдимия. Споразумение се сключва между прокурор и подсъдим и се одобрява от съда.
chonzy
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 14 Ное 2011, 02:38

Цък- защитата е страна в наказателното производство и не може да се преодолее( има си самостоятелни права в процеса, освен, че е гарант за защита правата на подсъдимия).
И моят отговор бе, че дори в хипотезата на чл. 384 споразумение се сключва между обвинението и защитата, ама студентите ми опонираха, че верния отговор бил прокурор- подсъдим( което е невъзможно, защото в производството по реда на глава 29 без защита нищо не може да се направи, ама нищичко). Единственото усложнение по реда на 384, от този по чл. 381, е съгласието на всички страни.

Отклонявам се от същината, но по 381 се казва, че споразумение се постига между прокурор и защита. Ок., но ал.6 казва, че обвиняемия също участва в тази сделка, като си полага подписа (което не означава, че в съдебна зала губи право да се отрече от параметрите му и да откаже да го преподпише в протокола, ерго?- стигнах до извод, че въпросът е некоректен и го поставих тук.
До сега не ми се обясни като как при сключване на споразумението може да се игнорира обвиняемия, а че се изготвя от прокурор и защитник е ясно, но въпросът е зададен с глагола "сключва", не "изготвя".

taurus_d, ал.6 има и второ изречение, за което споменавам по-горе. Невъзможно е съда да одобри споразумение подписано от обвинение и защита, без подписа на обвиняемия? ( понякога правя експерименти- нося споразумение на прокуратурата без подпис на обвиняемия под него, респективно без подпис след дакларативните изявления- отказ от разглеждане и прочее, като се позовавам, че в с.з. ще ги преподпише. Мина ми фасона веднъж, но пък на какво мъмрене бях подложена от магистрата в залата (с право), че повече не опитвам).
Гост.
Старши потребител

Мнениеот amonev » 14 Ное 2011, 09:29

chonzy написа:Аз пък мисля, че отговора е "б", защитника не е страна в производството, само представлява подсъдимия. Споразумение се сключва между прокурор и подсъдим и се одобрява от съда.

С такъв отговор, трудно ще вземеш изпита по който е темата.

"Poli_g" е абсолютно права и споделям написаното от нея.
Е ли правото право?
amonev
Младши потребител

Предишна

Назад към Конкурси, изпити